Indahnya berteman

By: Sis Anor

Razzi RahmanSaya terpanggil untuk menulis mengenai dilema yang melanda individu yang tidak berteman atau lebih tepat lagi TIADA PASANGAN!

Pasti ia sedikit sebanyak memberi tekanan kepada individu yang ‘solo’ ini terutamanya jika diasak pertanyaan demi pertanyaan dari ibubapa dan teman-teman. “Ahhhhh….Bosan! Bosan!” Lebih-lebih lagi jika makcik di sebelah rumah sibuk menayang anak dara dan anak terunanya. Masing-masing cuba menunjukkan kehebatan, manalah tahu jika boleh berbesan, kan!

Ehemmm, bagi yang sudah mempunyai pasangan, sudah pasti bibir sentiasa menguntum senyuman. Maklumlah, makan berteman, berjalan pun beriringan. Tidur pula diulit mimpi-mimpi indah sambil membayangkan hari-hari indah yang bakal dilalui bersama.

Persoalannya, adakah mereka yang tiada pasangan mempunyai pilihan? Jika di usia 20-an, mungkin tidak menjadi ia belum menjadi isu besar. Tetapi jika teman-teman anda sudah dikelilingi 2-3 orang anak, pasti ia memeningkan kepala anda, bukan? Namun begitu, saya pasti ramai antara mereka yang tidak mempunyai pasangan telah berusaha agar diri mereka dimiliki seseorang.
Oleh itu, bagi mereka yang berhadapan dengan dilema ini, beberapa tip yang boleh membantu anda merubah keadaan:-

  1. Bergaul dengan banyak golongan ~ Perbanyakkan kenalan. Jangan hanya bergaul rapat dengan rakan sepejabat sahaja. Luaskan pergaulan anda jika boleh satu bangunan tempat kerja anda. Jadikan mereka rakan untuk bertukar-tukar pendapat dan menambah kenalan. Suatu hari anda pasti ketemu insan yang sesuai untuk anda.
  2. Libatkan diri dalam majlis-majlis keraian ~ Ada baiknya jika anda turut melibatkan diri dalam majlis atau keraian yang diadakan di tempat kerja atau di kampung anda. Tika inilah nda boleh menunjukkan kebolehan anda mengendalikan majlis. Tetapi jangan lupa untuk bertegur sapa dan bertanya khabar kepada para tetamu. Manakan tau jika masih ada si dia yang ‘single’ memerhatikan anda!
  3. Jangan lupa berdoa ~ Allah berpesan, “Berdoalah kamu kepada-Ku, nescaya Aku perkenankan doamu itu. (Al-Mu’min(Ghaafir):60). Oleh itu, sentiasalah berdoa kepada Allah memohon agar dipertemukan jodoh yang baik dan dipermudahkan segala urusan. Insya-Allah, anda akan berolehnya.
Iklan

Tinggalkan Pesan anda

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

w

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: